Hjemmelavet surdej

Jeg så engang en tv udsendelse, med et halvt øje og et halvt øre, om en, der lavede surdej selv.

Jeg hæftede mig ikke så meget ved det, men da jeg en dag glemte at tage surdej fra, forsøgte jeg mig selv med det.


Jeg har på et tidspunkt for længe længe siden prøvet at starte en surdej op med gær, men det syntes jeg ikke om. Jeg skulle bruge den til mange gange rugbrød, før den ikke længere opførte sig som gærdej.

Denne gang prøvede jeg noget andet.

Jeg lavede en blanding af lige dele hvedemel og rugmel, lidt salt og sukker.

1. dag tog jeg 2 spsk af blandingen og rørte op med lidt vand, så det havde konsistens som havregrød.

Ifølge tv udsendelsen skulle man gå rundt i huset, mens man rørte i surdejen, for at fange gærceller fra luften, så det gjorde jeg, eller rettere, det var godt vejr, så jeg gik lidt rundt i haven.

Derefter satte jeg surdejen dækket med et viskestykke ved køkkentemperatur.

Melblandigen satte jeg låg på og ind i køkkenskabet.

2. dag tilsatte jeg surdejen 1 spsk. mere af melblandingen og noget vand.

Det omrørte jeg ligesom førstedagen, mens jeg gik rundt i huset og haven.

3. dagen var lige som 2. dagen. Jeg syntes, det så ud som om, at dejen var begyndt at boble lidt, men det lugtede stadig som en melblanding.

Mine søde dagplejebørn rørte også rundt i blandingen.

4. dagen var blandingen helt klart begyndt at boble.

Jeg fodrede igen surdejen med melblandingen og vand og gik rundt i huset, mens jeg rørte rundt og indfangede gærceller 🙂

Denne gang satte jeg surdejen i køleskabet med låg på.

5. dagen bagte jeg rugbrød på surdejen og huskede at tage ca. 1 dl. fra til næste gang, jeg skulle bage.

Når der går lang tid mellem, jeg skal bage, bruger jeg stadig melblandingen til at fodre min surdej lidt med.

Nogen fodrer deres surdej hver dag, men den kan godt holde sig en uges tid uden at blive fodret.

Surdejen bruger jeg til at bage rugbrød.

Jeg bager 2 forskellige slags, et med kerner og et uden kerner.

Fælles for dem begge er, at der er et meget stort indhold at rugprodukter.

 

Små børn må ikke få kernerugbrød, derfor bager jeg rugbrød uden kerner til mine dagplejebørn i Stenlille private dagpleje.

Her er billedlink til andre af mine sunde mad og drikkeopskrifter 🙂
Klik på billeder og du kommer til opskriften 🙂

Sundt æblesnask
Sund syrenblomst drik
Mælkebøtteboller
Sunde glutenfri Pandekager
Sundt chokoladepålæg
Sundt frugtpålæg
Banan is/softice
Sund hyldeblomst drik
Opfølgning på kartoffelprojektet
Plante tomater i dagplejen.
Kartofler i spande
Rugbrød med kerner
Sunde muffins
Rugbrød uden kerner
Hjemmelavet surdej
Kyllingeboller
Konfektdagen
Rugbrøds julemanden
Rugbrødspigen

Ideen er lige som mine andre ideer her på bloggen til fri afbenyttelse, der er copyright på billederne og jeg forventer du fortæller, hvor du har inspirationen fra.
Hvis du er interesseret i at blive opdateret med nye ideer ala denne, så kan du like min officielle Facebookside og også invitere dine venner dertil via dette link: www.facebook.com/kreativeagnes
Fotos: Agnes Ingersen og Claus Eliasen


6 Responses to "Hjemmelavet surdej"

  • Hej,
    Jeg leder med lys og lygte efter en opskrift på rugbrød uden kerner til min datter. Du skriver at du bager til din dagpleje. Er det en opskrift man må få?
    Mvh
    Mette

    1 Mette møller said this (1. september 2012 at 23:09)


  • hej Mette! Det bliver det næste som jeg lægger ud på bloggen 🙂
    Held og lykke med det 🙂
    hilsen Agnes

    2 Agnes said this (2. september 2012 at 18:13)


  • Many thanks a whole lot for sharing!

    3 Angelina said this (18. maj 2013 at 22:56)


  • Thanks 🙂

    4 Agnes said this (19. maj 2013 at 20:23)


Ping- & Trackbacks

  1. Rugbrød u kerner « Agnes´ kreative univers 10. september 2012 at 13:12
  2. Rugbrød med kerner « Agnes´ kreative univers 29. december 2012 at 15:37

Follow us on

  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Kategorier