Rugbrød uden kerner
Jeg har flere gange nævnt mit hjemmebagte rugbrød, som jeg serverer for børnene i min dagpleje, Stenlille private dagpleje.
Jeg har lovet mange opskriften, så her er den.
Opskriften har jeg selv eksperimeteret mig frem til.
Hvis du ikke har surdej, kan du måske få noget af nogen som bager med surdej, men det er også meget nemt at lave det selv, det har jeg blogget om tidligere.
Jeg kan ikke anbefale surdejsstarter med gær.
Opskrift Rugbrød:
Lidt surdej ca. 1 til 2 dl.
1,3 kg rugmel
1,3 l vand
1 hvidtøl
3 spsk salt
1 spsk. sukker
Delene blandes grundigt, jeg rører det på min uundværlige køkkenmaskine.
Dejen står til hævning natten over ved stuetemperatur.
På dag 2 røres følgende i dejen:
500 g rugmel
450 g hvedemel
4,5 dl vand.
Jeg rører dejen i ca. 15 på min køkkenmaskine.
Der er dej til 2 meget store bageforme.
Jeg tager ca. 1 dl. dej fra til næste gang jeg skal bage = ny surdej.
Det dej jeg tager fra, kommer jeg i en platikbøtte og sætter i køleskabet.
Formene kan pensles med olie, men jeg bruger flergangsbagepapir, det er meget nemt at have med at gøre.
Almindeligt bagepapir kan være svært at få fri af rugbrødet.
Jeg fordeler dejen i de 2 bageforme.
Et tip: bruger du en- eller flergangsbagepapir, kan du holde papiret oppe med klemmer, mens du kommer dejen i formene.
Bagefter tages klemmerne af igen.
Brødene sættes i oven på 100 grader i 1 time og derefter skrues op på 200 grader og brødet bages yderligere 1 time og 15 min.
Når brødet kommer ud, pakker jeg det ind i våde viskerstykker i en time og derefter pakker jeg det ind i en plastikpose.
Posen bliver dugget, så vender jeg posen efter et stykke tid.
Tiderne med viskestykke og plasticpose skal ikke tages så nøje, det er spisebart alligevel.
Mine dagplejebørn i Stenlille private dagpleje er ofte med til hælde ingredienserne i røremaskinen, og de hjælper også med til at komme dejen i formene.
De elsker når min køkkenmaskine kører, for det betyder, at vi skal lave noget de finder spændende.
Børn i dagpleje/vuggestuealderen må ikke få rugbrød med kerner.
Vi spiser af brødet, når det er lunt, det elsker alle børnene, men det er nemmest at skære dagen efter.
Her er billedlink til andre af mine sunde mad og drikkeopskrifter 🙂
Klik på billeder og du kommer til opskriften 🙂
Ideen er lige som mine andre ideer her på bloggen til fri afbenyttelse, der er copyright på billederne og jeg forventer du fortæller, hvor du har inspirationen fra.
Hvis du er interesseret i at blive opdateret med nye ideer ala denne, så kan du like min officielle Facebookside og også invitere dine venner dertil via dette link: www.facebook.com/kreativeagnes
Fotos: Agnes Ingersen og Claus Eliasen
Tags: aktivitet for børn, baby toddler craft ideas, børnehavebørn, craft ideas children, dagpleje, diy, for børn, gør det selv, Gratis kreative ideer, hjemmebagt rugbrød, hjemmebagt rugbrød uden kerner, hjemmelavet, hjemmelavet rugbrød, kids craft ideas, Kids Crafts, kostpolitik, kostpolitik dagpleje, Lav selv, let at lave, nemme ideer, Preschool Craft Ideas, Quick and Easy Crafts, rugbrød på surdej, rugbrød småbørn, rugbrød uden kerner, sfo børn, Simple Kids Craft Ideas, Stenlille private dagpleje, sund kost, sund mad, sundt rugbrød, surdejs rugbrød, toddler craft ideas, Vinter, vuggestuebarn
Filed under: Krea, Mad og drikke
Ih hvor ser det brød lækkert ud og vi bryder os ikke om kærner. Men vi mangler den store røremaskine, så vi smutter ud til mormor Britta, så kan vi bage hos hende og dele brødene. Tak for opskriften og hav det godt.
1 karl og alice said this (3. september 2012 at 19:33)
Mange tak for du deler din opskrift med os 🙂 Det er en helt overset kendsgerning at et rugbrød med masser af rugmel har lige må mange fibre som et brød med kerner. Tak for opskriften
2 Mylle said this (4. september 2012 at 16:08)
Hej Karl og Alice
Jeg håber i får glæde af opskriften 🙂
I må også have det godt
3 Agnes said this (5. september 2012 at 19:23)
Hej Mylle! Det har du fuldstændig ret i 🙂
hilsen Agnes
4 Agnes said this (5. september 2012 at 19:30)
Det bragte smil på læben at se billederne af dine dagplejebørn som spiser rugbrødet! Skønne billeder med de små buttede fingre, – det bliver ikke bedre! Dine pålægsmænd er vildt flotte! Tak for inspiration:)
Mvh. Kirstine Frederiksen
5 Kirstine said this (5. oktober 2012 at 17:11)
Hej Kirstine!
Det var da dejligt 🙂 og tak for rosen. hilsen Agnes
6 Agnes said this (6. oktober 2012 at 06:47)
1000 tak fordi du deler så gavmildt ud af dine ideer og opskrifter!
Vi skal helt klart prøve dine rugbrødsopskrifter 🙂 Har jeg forstået det rigtigt, at rugbrødet ikke skal hæve efter at være kommet i formen?
7 Helle said this (20. januar 2013 at 11:28)
Det er rigtigt forstået 🙂 Det hæver når det står den første time i oven ved 100 grader 🙂
8 Agnes said this (22. januar 2013 at 13:27)
Mange tak – det var jo det jeg tænkte, men skulle lige være helt sikker !
Surdejen er klar – så i morgen skal der bages rugbrød 🙂
9 Helle said this (24. januar 2013 at 12:33)
Super lækker opskrift 😉 Er dog i tvivl om brødet skal pakkes ud af viskestykket inden det kommes i posen?
Mvh Maria Louise
10 Maria Louise said this (25. oktober 2013 at 13:57)
Hej Maria Louise
Ja viskestykkerne skal af inden brødet kommer i posen 🙂
Held og lykke med det hvis du går igang 🙂
11 Agnes said this (25. oktober 2013 at 19:19)